Генерални информации

Како да изберете вистински телевизор за вас

Телевизијата одамна престана да биде луксуз или некоја недостижна ставка. Огромни домашни кина, не секој може да си дозволи, но инсталацијата на обичен мал електричен апарат сега е достапна за сите. Пред да изберете телевизори, треба да погледнете што нудат трговските центри и јасно да разберете за која цел се купува уредот. Бидејќи како и каде ќе се работи уредот зависи од збир на функции кои влијаат на цената.

Како да изберете телевизори: ориентација на големината и функционалноста

Пред да започнете да изберете ТВ, треба да одлучите за која цел е купен

Како да изберете телевизор за дома: на што треба да обрнете внимание

Голема конкуренција помеѓу производителите води до фактот дека скоро секој месец излегуваат на продажба телевизори со нови функции и функции. Фирмите сега се обидуваат не само да го направат екранот поголем, туку и да го подобрат квалитетот на пренесената слика, звук и другите технички спецификации. Затоа, пред да изберете добар телевизор, пред сè, експертите препорачуваат да одлучите за која цел ќе се користи.

Треба да разберете дека ТВ не се купува една година, така што изборот мора да се направи намерно

Треба да разберете дека ТВ не се купува една година, така што изборот мора да се направи намерно

Ако опремата е купена исклучиво за гледање филмови, тогаш многу функции можат безбедно да се напуштат. Кога уредот ќе се користи во поголема мера за игри, подобро е да не заштедите пари и да купувате уред со максимална резолуција и можност за пристап до Интернет.

За многу купувачи, одредувачки фактор е цената на ЛЦД-телевизорите, затоа што можете да купите мал модел со стандарден сет на функции за 10 илјади рубли, или да дадете се од себе кога купувате голем екран со широк екран со максимални можности.

Фокусирањето само на цената не се смета за правилно. Затоа, пред да го купите, треба да го одредите финансискиот лимит и да ги проучувате сите брендови на телевизори кои се во прифатлива цена категорија и нивните функции. Важно е да се разбере дека уредот не е купен една година, така што изборот мора да се направи внимателно и, покрај цената, треба да обрнете внимание на вакви важни параметри:

 • тип на екран и позадинско осветлување;
 • големина и дијагонала;
 • дозвола;
 • стапка на освежување на слика;
 • квалитет на пренос на звук;
 • практичноста на интерфејсот;
 • дополнителни опции;
 • оперативен систем.

Ако купувате телевизор само за гледање филмови, можете да се откажете од повеќето функции.

Ако купувате телевизор само за гледање филмови, можете да се откажете од повеќето функции.

Главните видови на екрани: ЛЦД-екран, плазма и ЛЕР. Што е ова

Првото нешто што треба да обрнете внимание при купување телевизор е типот на екранот, од кои има голем број на пазарот. Најмодерната опција е кинескопот ТВ, кој не само што одамна ја изгуби својата важност, туку и стана застарен за неколку децении. Сепак, и покрај ова, дури и сега можете да најдете такви опции во продавниците, бидејќи тие се забележителни по нивната ниска цена, едноставната поправка и долг работен век. Значајни недостатоци вклучуваат:

 • импресивни димензии на уреди;
 • минимален број на функции;
 • негативни ефекти врз видот.

Екранот со течни кристали се модели кои се карактеризираат со ниска цена, добар квалитет на пренесената слика, мала големина, како и високо рендерирање во боја. Клучниот недостаток на оваа верзија на ТВ е неговата висока тенденција да изгори под директна сончева светлина. Ако го инсталирате телевизорот во близина на прозорецот свртена кон светлосветлата јужна страна, може да се појават дамки на екранот по некое време

Телевизорите со LED екрани се едни од најнапредните, затоа што таквите LED телевизори, за разлика од ЛЦД-екраните, користат LED-осветлување од матрицата. Оваа одлика влијае на големината на опремата и ви овозможува да ги направите телевизорите уште потенки и полесни. Сликата е со добар квалитет, но уредот апсорбира повеќе електрична енергија.

Ниска цена, мала големина, добар квалитет на слика и висока репродукција на боја се карактеристични за ЛЦД-екраните

Ниска цена, мала големина, добар квалитет на слика и висока репродукција на боја се карактеристични за ЛЦД-екраните

Во плазма-плочата, екранот не се состои од кристали, како во ЛЦД, туку од ќелиите исполнети со гас, од оваа причина таквите телевизори се нарекуваат и со погон на гас. Карактеристиките на дизајнот обезбедуваат добра и висококвалитетна излезна слика, а екранот е отпорен на бледнее. Негативните моменти на употреба се сметаат за голема потрошувачка на енергија и чести прегревање на уредот. И, исто така, нема плазма телевизори со мала дијагонала, минималната големина на плазма е 32. Најмногу буџетска цена на плазма телевизор 40 ″ е 50 илјади рубли.

Проекција и опции за ласер: важни опции на екранот

Пред околу 10 години, на пазарот влегоа таканаречените ласерски екрани, кои се одликуваат со долг работен век и подобрување на квалитетот на сликата. Благодарение на современите технологии за заштеда на енергија, уредот не троши многу електрична енергија и овозможува да се гледа висококвалитетна слика. Главниот недостаток е високата цена на опремата.

Проекциони модели на телевизори се карактеризираат со оптимален сооднос цена / квалитет. Сепак, овие уреди се склони кон неоперативни пиксели што го оштетуваат квалитетот на сликата. Со текот на времето, некои делови на екранот може да згаснат, што негативно влијае на рендерирање на боја. Друга негативна точка за користење на проекцискиот екран е ограничувањето на аголот на гледање, што исто така не додава популарност на телевизорите.

Без оглед на видот на уредот, екранот може да има две опции за обложување:

 1. Сјајно Кога светлината влегува, екранот трепка, а сликата е искривена. Самата слика е светла и заситена. Некои модели се дополнително опремени со анти-рефлектирачки слој.
 2. Замрзнат. Облогата не се плаши од директна сончева светлина, бидејќи сјајот не се појавува на неа, но рендерирањето на бојата не е толку интензивно како во сјајната верзија.

Без оглед на видот на ТВ, екранот може да има две опции за обложување: сјајни и мат

Без оглед на видот на ТВ, екранот може да има две опции за обложување: сјајни и мат

Неодамна, во трговските центри можете да видите криви екрани, кои до неодамна беа присутни само во скапиот премиум сегмент, а сега се достапни во буџетски модели. Заоблениот облик на екранот обезбедува поблизок распоред на рабовите на матрицата во однос на едни со други, што овозможува да се стесне полето за гледање. Оваа одлика овозможува да се отстрани товарот од очите, бидејќи погледот е насочен на помал агол. Сепак, овој ефект може да се постигне само со придвижување на екранот до максималното дозволено растојание или со инсталирање на ТВ со голема дијагонала.

Како да изберете телевизори со оптимална дијагонала: големина во зависност од областа на просторијата

Растојанието од кое гледате телевизија зависи од големината на дијагоналата, за да не ги затегнете очите премногу. Многу често, при изборот на техника, купувачот брка голема големина на екранот, заборавајќи да ја поврзе со областа и параметрите на просторијата каде што ќе се инсталира уредот. Се разбира, ќе успее да ги изненади гостите со голем екран во мала соба, но нема да успее да уживаат во долга сесија за гледање, бидејќи нивните очи брзо ќе се уморат.

Корисни информации! Кога преведувате инчи во сантиметри, треба да земете во предвид дека 1 инч е 2,54 см, затоа, доколку треба да ја знаете големината на екранот 32, треба да го помножите овој индикатор за 2,54 – резултатот е 81,3 см.

Гледајќи ги карактеристиките на телевизорите, треба да знаете дека првите две цифри во означувањето ја означуваат точно големината на дијагоналата, односно мислиме на растојанието помеѓу два спротивни агли на мониторот. Измерено во инчи. Исто така, треба да се има предвид дека големината на екранот не секогаш се совпаѓа со димензиите на телевизорот, што обично е малку поголема заради дополнителната рамка. Треба да се напомене дека современите телевизори на Samsung имаат таква тенка рамка што големината на уредот скоро одговара на поставките на екранот.

При изборот на големина на ТВ, мора да земете предвид дека големината на екранот често не одговара на целокупните димензии на уредот

При изборот на големина на ТВ, мора да земете предвид дека големината на екранот често не одговара на целокупните димензии на уредот

При изборот на телевизори за нивните параметри, можете да дадете предност на скап модел со дијагонала од 55 ″, но ако поставите таков екран во мала спална соба, тогаш очекуваниот ефект нема да работи. Ова се должи на фактот дека очите брзо ќе се уморат, што дури може да доведе до постојани главоболки.

При изборот на опрема за домот, експертите препорачуваат да користите едноставна формула која ви овозможува да ја изберете оптималната дијагонална големина. За да го направите ова, треба да ја помножите големината на екранот во сантиметри за 3 и да ја поделите за 100. Така, за телевизор 40,, што значи 101,6 во сантиметри, пресметката на оптималното растојание во метри изгледа вака: 101,6 x 3/100 = 3.048 м.

Следи дека најпогодното растојание до телевизорот од нивото на очите не треба да биде помало од три метри. Најдобра дијагонална големина за ТВ во кујната се сметаат за параметри од 19 до 24 инчи. Нема смисла да се стави голем екран од причина што во оваа просторија ТВ почесто се слуша отколку гледано. Затоа, подобро е да се обрне внимание на звучните параметри.

Оптималната големина на ТВ за одредена просторија може да се одреди со помош на специјалната формула

Оптималната големина на ТВ за одредена просторија може да се одреди со помош на специјалната формула

За мала спална соба со површина од 15-18 m², ТВ-моделите со големина од 28-32 инчи се сметаат за оптимални, кои најдобро се гледаат на растојание од 2-2,5 м. Голем екран со широк екран со дијагонала од 40 до 55 инчи може да се купи во пространа просторија, но важно е Знајте на која оддалеченост е подобро да гледате телевизија за да уживате во гледањето:

 • 32 ″ – 1,2-2 м;
 • 40 ″ – 1,5-2,5 m;
 • 46 ″ –1,8-3 m;
 • 55 ″ – 3-3,4 m;
 • 65 ″ – 3-4 м;
 • 80 ″ – 3,7-5 м.

Интересни информации! Најголемата телевизија ја прави Ц Сејд. Уредот има систем на резолуција 4K и има дијагонала од 262 инчи, што е 6,65 м. Цената на моделот е 540 илјади долари, а нејзината тежина е околу 800 кг. За прв пат, телевизорот излезе во продажба летото 2017 година.

За просторија со површина од 17-18 m², телевизорите со големина од 28-32 инчи се сметаат за најдобри

За просторија со површина од 17-18 m², телевизорите со големина од 28-32 инчи се сметаат за најдобри

Резолуција, фреквенција и формат на телевизори: цени на електрични уреди

Техничките карактеристики на телевизорите со рамен панел секогаш треба да се земат предвид, бидејќи токму тие влијаат на квалитетот на сликата. Меѓу клучните параметри, резолуцијата на телевизорите треба да се истакне. Оваа карактеристика е индикатор што го одредува бројот на функционални точки по единица површина на екранот.

Со други зборови, ова е големината на сликата во пиксели, од која зависи јасност на пренесената слика на екранот. Важно е да се земе предвид бројот на поени и во хоризонталните и во вертикалните рамнини.

Главните видови на наставки и клучните карактеристики се прикажани во табелата:

Формат Број на пиксели Опис
HD 1280х720

1366х768

Главниот вид резолуција претставен на повеќето телевизори со LG или Samsung. Ова е доволно за мал кујнски апарат или ТВ за спалната соба. Цените започнуваат од 5-6 илјади рубли.
Целосна ХД 1920х1080 година Најчеста опција на телевизиите со средна големина е до 32. Главните предности на Full HD телевизорите – прифатлива цена, добар квалитет на сликата. Цени – од 5 до 30 илјади рубли.
Ултра HD или 4K 4096х2160

3840х2160

Оваа наставка е главно достапна на телевизори со дијагонала поголема од 32. Тие се карактеризираат со одличен квалитет на сликата, но високата цена на ТВ – од 50 илјади рубли.
Ултра HD или 8K 7680х4320 Ултрамодерни екрани, кои досега немаат смисла кај нас, затоа што нема програми или канали што ја пренесуваат сликата во такво продолжение. Тие се разликуваат во мал избор на опции, по висока цена – од 250 илјади до 1 милион рубли. и повеќе

При изборот на ТВ со одредена резолуција, треба да се фокусирате не само на цената, туку и на целта за која е купена опремата. Ако ви треба телевизор само за да гледате аналогно или кабелско емитување, нема смисла да купувате скап ТВ со максимална резолуција. Високи резолуции Ultra HD (4K и 8K) се потребни само ако планирате да гледате филмови со висок квалитет на сликата или да поврзете конзола за игри со опремата.

ТВ-форматот директно доаѓа од резолуцијата, но во повеќето случаи уредот има екран со широк екран со параметри од 16: 9. Овој индикатор се смета за најпопуларен, затоа што повеќето канали, преземени филмови и програми го поддржуваат.

Резолуцијата 4K и 8K е неопходна само ако планирате да гледате филмови со висок квалитет

Резолуцијата 4K и 8K е неопходна само ако планирате да гледате филмови со висок квалитет

Врз основа на студиите спроведени од научниците, токму тој индикатор 16: 9 е најоптимален за перцепцијата на човекот. Ако ги погледнете прегледите на телевизорите, станува јасно дека другите формати, како што се 21: 9 и 16:10, се доста популарни, но треба да се напомене дека ваквите карактеристики се својствени само на екраните со дијагонала над 55.

ТВ фреквенција, осветленост, контраст: кои технички карактеристики се подобро да се изберат

Стапката на освежување означува колку рамки во секунда можат да се појават на екранот. Индикаторот се мери во Херц (Hz). Најчестата се смета за стапка на освежување од 60 Hz, што е доволно за удобно гледање на повеќето филмови. Ако се запрашате како мониторот се разликува од телевизорот, можете да разберете дека ќе зборуваме за овој индикатор, бидејќи за модерни динамични игри, 60 Hz веќе не е доволно, а овој индикатор се искачува на 144 или дури 240 Hz, што ви овозможува целосно да се фрлате во виртуелниот свет.

Понекогаш, стапката на освежување се меша со фреквенцијата на одговор, што се мери во милисекунди и значи брзината на движење на течните кристали од хоризонтална до вертикална. Според прегледите, телевизорите со време на одговор на повеќе од 8 милисекунди се замрзнуваат кога гледате сцени со објекти кои брзо се движат, а рабовите на сликата стануваат нејасни.

Ова е интересно! Колку побрзо екранот реагира на промените, толку подобар е квалитетот на сликата кога гледате динамични сцени. Сепак, не секој може да фати вакви промени на екранот.

HDR значи висок контраст помеѓу темните и светлите бои

HDR значи висок контраст помеѓу темните и светлите бои

При купувањето, треба да обрнете внимание на таква нијанса како контраст, бидејќи во описот на производот има такви кратенки:

 1. HDR Тоа значи високо ниво на контраст помеѓу светлите и темните нијанси, како и помеѓу посветлите бои на екранот: црвена, сина, зелена. Овој индикатор му дава на сликата максимален реализам.
 2. HDR10. Поддржува 10-битна длабочина на боја, што ја прави сликата поживописна и живописна. Оваа карактеристика е својствена на уреди со експанзија од повеќе од 4K.

Во посебна група, можете да изберете телевизори што можат да пренесат 3Д обемна слика. Не треба да заборавиме дека во овој случај, како кога гледате филмови во кино, ќе мора да користите специјални очила. Ако прочитате прегледи за телевизорите, можете да обрнете внимание дека оваа функција не добила широка популарност и постепено се повлекла во позадина, не само поради недоволниот квалитет на сликата, туку и поради недостаток на голем избор на 3Д содржини.

Ако сакате да купите голем ТВ, треба да обрнете внимание на квалитетот на звукот. Во случај на мал телевизор, нема доволно простор да се изгради добар систем на звучници, што не може да се каже за екрани со широк екран. Кога звукот е дефинитивна карактеристика, треба да обрнете внимание на присуството на опции како што се:

Телевизорот со вграден сабвуфер ќе произведе подобар звук

Телевизорот со вграден сабвуфер ќе произведе подобар звук

 • вграден сабвуфер;
 • стерео звучници со моќност од најмалку 20 вати;
 • Dolby Digital систем на звук.

Видови матрици за телевизори: главните предности и недостатоци

Матрицата се смета за главен елемент на мултимедијалниот уред, што директно влијае на квалитетот на пренесената слика. Во зависност од видот на телевизорите со матрица, сликата на екранот се разликува во некои карактеристики. Не е секогаш можно да се види разликата со голо око, понекогаш за ова треба да го погледнете дисплејот под различно осветлување и од различни агли.

Карактеристиките на локацијата на течните кристали, нивната комбинација и начинот на движење одредуваат присуство на анти-рефлексивни облога и можност за гледање телевизија без нарушување, без оглед на аголот на гледање. Lifeивотот на производот зависи и од квалитетот на матрицата. Се разликуваат главните видови на матрици:

 1. ЛЦД-то, таканаречениот Liquid Crystal Display, се исто така LCD монитори кои, заради нивната ниска цена и ниската потрошувачка на енергија, скоро целосно ги заменија плазма-екраните.
 2. LED, или диода што емитува светлина. Led-TV – ова значи дека уредот користи одреден вид на осветлување на екранот.
 3. Плазма Се разликува во фундаментално различна технологија, кога се користи гас во производството на екранот, кој се преобразува и испушта светлина со текот на струјата.

Најголем број диоди на ЛЦД е 5.200

Најголем број диоди на ЛЦД е 5.200

Главниот елемент на матрицата на Liquid Crystal Display е течен кристал, кој под влијание на електрична струја е во состојба да ја промени позицијата на молекулите во просторот на екранот. Матрицата со течен кристал во телевизорите се состои од следниве компоненти:

 • меѓуслојници на течни кристали;
 • слој на транспарентни електроди лоцирани на страните на кристалите. Со овој слој се контролираат кристалите што пренесуваат светлина;
 • филтер за боја, одговорен за бојата на точки или пиксели;
 • задното осветлување на екранот што се наоѓа на задниот дел од ТВ-матрицата;
 • надворешно стакло или специјален филм што служи за затворање на предниот дел на екранот.

Принципот на работа на ЛЦД-телевизорите е дејство на кристали преку кои струја тече од електродите, што резултира во промена на молекуларната структура на кристалната супстанција. Како резултат на тоа, светлината што минува низ овој слој се рефракционира и го погодува филтерот, како резултат на што на екранот се добива точка од саканата сенка.

Поради нивната ниска цена и ниската потрошувачка на енергија, ЛЦД-мониторите скоро целосно ги заменија плазма-екраните

Поради нивната ниска цена и ниската потрошувачка на енергија, ЛЦД-мониторите скоро целосно ги заменија плазма-екраните

Матрицата TN за прв пат се користеше на ЛЦД-телевизорите. Поради неговата едноставност, цената на плазма телевизор со таква матрица е најприфатлива, дури и ако зборуваме за уред со голема дијагонала. Поради оваа причина, уредите се многу популарни кај купувачите. Овој вид матрица се состои од течни кристали наредени нормално едни на други во форма на спирала. Нерамномерното вртење на честичките води до фактот дека при прегледување на сликата под различни агли, се јавува нејзино искривување. Овој момент се смета за најголем недостаток.

Ова е интересно! Телевизорите со TN матрикс не секогаш правилно репродуцираат бои, а понекогаш и на екранот се појавуваат скршени пиксели кои не можат да обезбедат висококвалитетна слика. За да се подобри аголот на гледање, многу компании додаваат филм слој.

Други видови на матрици што се користат во современите телевизори

IPS технологијата се смета за постар брат на TN матрицата, во која се утврдени нејзините главни недостатоци, што резултира во појава на подобра технологија. Во матрица од овој тип, сите течни кристали се наоѓаат во една рамнина паралелно со екранот, што им овозможува на елементите да се вртат истовремено. Главните предности на користењето на IPS технологијата вклучуваат:

IPS матрици - идеални за репродукција на бои, контрасти и агли на гледање

IPS матрици – идеални за репродукција на бои, контрасти и агли на гледање

 • зголемен агол на гледање;
 • добивање појасна слика и високо ниво на контраст;
 • длабока и правилна репродукција на боја;
 • продолжен работен век;
 • намалување на штетни ефекти врз органите на видот.

Меѓу минусите, може да се издвои висока цена за телевизорите, како и мала брзина на реакција, што може да се забележи кај некои модели. Некои корисници исто така забележуваат недоволен пренос на црно. Матрицата PLS, која се карактеризира со голема моќност на светлина и поекономична потрошувачка на енергија, се разликува во сличен принцип на работа, но таквите телевизори имаат ниско ниво на осветленост. Најскапите се сметаат за телевизори со системи AH-IPS и P-IPS, затоа што се одликуваат со повисок квалитет на пренесената слика. Најевтините матрици вклучуваат E-IPS.

Просечната верзија на TN и IPS се смета за систем VA, кој се користи во повеќето современи ТВ модели. Во овој случај, течните кристали се во нормална положба во однос на рамнината на екранот, што ви овозможува да добиете повеќе заситени црни тонови што не се добиваат во други матрици. Кристалите во системот VA се движат слободно и обезбедуваат висококвалитетна слика при промена на аголот на гледање, без да се нарушуваат боите. Овој вид матрица постојано се подобрува и дополнува, најновите случувања вклучуваат MVA и PVA.

Меѓу минусите, МПС-матриците разликуваат мала брзина на реакција и прилично висока цена за телевизорите

Меѓу минусите, МПС-матриците разликуваат мала брзина на реакција и прилично висока цена за телевизорите

Кои се LED телевизори, други типови светла

Типот на осветлување, исто така, влијае на крајната цена на телевизорот и квалитетот на добиената слика. Подолу ќе разгледаме што значат LED телевизорите, како и нивните главни опции.

Модерната технологија, која обезбедува добар агол на гледање, е опремена со системот Edge LED, каде LED диодите се наоѓаат по должината на контурата и создаваат ефект на светлечка рамка. Технологијата овозможува производство на тенки, лесни и економични уреди.

Директната LED технологија се смета за подобрена кога диодите веќе се распрснуваат низ целата рамнина на екранот. Благодарение на автономната работа на секоја диода, се регулира локалното затемнување, што овозможува да се добие прилично светла и контрастна слика. Телевизорите опремени со таков систем овозможуваат да уживате во повеќе шарена слика.

Процесот на создавање OLED панели ви овозможува да ги направите многу потенки од ЛЦД

Процесот на создавање OLED панели ви овозможува да ги направите многу потенки од ЛЦД

Отсуството на задно осветлување е забележано на телевизорите со системот QLED. Во овој случај, се користат квантни точки, кои ја играат улогата на осветлување. Ваквите телевизии најправилно пренесуваат бои, а исто така многу лесно се перцепираат од човечкото око. Цената на LED телевизорите е малку поголема од цената на другите модели, но тоа не влијае на нивната популарност.

Најновиот развој се смета за OLED технологија, каде што наместо осветлувачката единица, се користат диоди, обложени со супстанција – фосфор, која започнува да свети кога низ него ќе помине електричен пулс. Телевизорите имаат најголем агол на гледање, а кога гледате програми на таков екран, очите нема да ви се заморат брзо. Недостаток е високата цена.

LG или Samsung: кој телевизор е подобар во зависност од видот на осветлување

Системот QLED за прв пат се користеше во Samsung LED телевизорите, затоа што матриците од овој тип се наоѓаат само кај јужнокорејскиот производител. И покрај фактот дека OLED технологијата е креирана од инженери на LG, истата може да се најде и кај други производители.

Во 2018 година, Samsung го лансираше својот предводник бел QLED Q9FN телевизор, кој веднаш се натпреваруваше со LG OLED65E8, објавен истата година. Главната разлика помеѓу LG и моделот Samsung не се смета за толку јасна репродукција на боја на црниот спектар. Меѓутоа, при прикажување на мешана слика со црни и светли бои на ТВ Samsung, доминираат темни области и малку ги замаглуваат светлите бои, што не се случува во електричниот апарат на LG. За разлика од OLED телевизорот, QLED, благодарение на присуството на анти-рефлектирачки слој, подобро одржува контраст во светло осветлување.

Тогаш, во Samsung LED телевизорите за прв пат се користеше системот QLED

Тогаш, во Samsung LED телевизорите за прв пат се користеше системот QLED

Предноста на телевизорот LG се смета за висок контраст при прикажување на темни сцени, затоа што основните пиксели од темни тонови можат да бидат исклучени и во исто време да не ја нарушуваат осветленоста на соседните точки.

Интересни информации! Кога купувате телевизор од LG или Samsung, ќе треба да изберете помеѓу поактивната просечна осветленост на LG и високиот динамичен опсег на Samsung.

Во однос на јасност на сликата, може да се тврди дека QLED Q9FN е малку исклучен пат поради неговата детална резолуција од 4K. Иако LG OLED обезбедува подетален приказ на крупен број, во случај на големи сцени, сликата е значително инфериорна во однос на конкурентот. Друга предност што ја разликува белата телевизија Samsung е најдобриот рендерирање во боја.

Многу корисници забележаа дека со светла слика, ТВ-екранот на LG може да ја искриви бојата и, на пример, наместо заситените сини покажуваат сини тонови. Во принцип, двата модели имаат и предности и недостатоци, така што при изборот треба да се фокусирате на личните преференции и довербата во одредена марка.

Телевизорот LG OLED, во споредба со Sasmung QLED Q9FN, дава подетален приказ на крупните

Телевизорот LG OLED, во споредба со Sasmung QLED Q9FN, дава подетален приказ на крупните

Предности на паметните телевизори со Интернет

Кога купувате телевизор со пристап до Интернет, можете трајно да се ослободите од потребата да чекате за вашите омилени емисии, фудбалски преноси, бидејќи секогаш има ресурси на мрежата за гледање филмови, клипови и ТВ-емисии. Паметните ТВ карактеристики можат да изненадат секој корисник. Имајќи таков ТВ, можете лесно да престанете да гледате филм и да бидете расеан од другите работи. Можете, без да излезете од кревет, да одите на социјалните мрежи и да разговарате со пријателите. Погодната локација на додатоци на екранот ви овозможува брзо да ја пронајдете страницата што ја сакате и да одите да ја видите.

При изборот на најдобар ТВ со паметен систем, треба да се запознаете не само со интерфејсот, туку и со техничките можности. На пример, на LG телевизорите, иконите на ТВ каналот се инсталираат на екранот. Samsung прикажува социјални мрежи собрани во една папка на социјалните ТВ. Каталогот SHOUTcast на Panasonic овозможува да ги слушате вашите омилени радиостаници. Бројот на додатоци може да се зголеми со преземање на истите на официјалните страници: некои од нив се плаќаат, а некои може да се симнат бесплатно.

Друга корисна функција Smart TV е опцијата SimplyShare, која ви овозможува да го спарите вашиот телевизор со кој било уред што поддржува безжичен Wi-Fi. Оваа одлика обезбедува брза врска со компјутер или телефон, кога ќе можете да ги прикажете потребните фотографии или видеа на голем екран.

Паметните телевизори со Интернет имаат многу предности, една од нив е можноста за пристап до социјалните мрежи и разговор со пријателите

Паметните телевизори со Интернет имаат многу предности, една од нив е можноста за пристап до социјалните мрежи и разговор со пријателите

Функцијата Control овозможува да се контролира ТВ-уредот не само со помош на далечинскиот управувач, туку и со помош на паметен телефон, таблет или компјутер. Опцијата за снимање на USB се смета за корисна, што ви овозможува да го паузирате преносот додека гледате дигитални канали во живо и да го гледате по некое време.

Ова е интересно! Можеме да кажеме дека ТВ со Интернет има многу предности во споредба со едноставните модели.

Телевизори со Wi-Fi и други корисни функции

Современата технологија е исполнета со голем број на функции кои го поедноставуваат животот, оваа изјава и телевизорите не поминаа. Денес, дури и телевизорот со Wi-Fi, кој ви овозможува да користите Интернет без да бидете одвлечени од екранот, веќе е тешко да се изненадите. Главната предност на телевизорите со WiFi е тоа што нема потреба од дополнителни кабли за приклучување на Интернет, кои се потребни доколку имате само LAN конектор. Други популарни карактеристики на овие телевизори:

Предноста на телевизорите со Wi-Fi е недостаток на кабли за поврзување на Интернет и поврзување со други уреди

Предноста на телевизорите со Wi-Fi е недостаток на кабли за поврзување на Интернет и поврзување со други уреди

 1. Анти-сјајна обвивка. Ви овозможува да добиете нормална слика при интензивно светло. Особено релевантна функција за светли простории.
 2. Слика на слика. Опција за која претходно многумина само можеа да сонуваат, овозможуваат истовремено гледање на неколку канали.
 3. Способност да се користи мемориска картичка. Присуството на конекторот ви овозможува да ја користите SD-картичката од вашиот телефон или друг уред за снимање за да гледате фотографии или видеа.
 4. 24p Вистинско кино. Функцијата му овозможува на телевизорот можност да пренесува слика со фреквенцијата со која е снимена – 24 фрејмови во секунда, за да можете да го отстраните стресот од очите.
 5. Временски систем Достапно само на Smart TV и ви овозможува да го паузирате преносот, што се емитува во живо.
 6. Управување со употреба на глас или гестови. Благодарение на оваа одлика, нема потреба постојано да пребарувате на далечинскиот управувач.
 7. Список на омилени програми. Додавајќи ги само омилените во вашите омилени, нема да мора да прелистувате низ голем број ТВ канали.
 8. Прогресивно скенирање. Технологија која ви овозможува да додадете острина и подобар квалитет на сликата благодарение на постојаната презентација на рамки.

Очень полезная функция - "Список любимых программ", составив который, не придётся перелистывать большое количество каналов

Многу корисна карактеристика е „Листа на омилени програми“, која, кога се составува, нема да мора да се движи низ голем број на канали

Како да поставите канали на ТВ: што е потребно за ова

Оние кои купуваат телевизори во поголема мера за гледање телевизија со стриминг, треба да бидат свесни кои вградени приемници треба да бидат присутни во технологијата. Ако современите модели ги имаат скоро сите потребни функции, тогаш во опциите за буџет може да бидат достапни само еден или неколку приемници. За да го наместите ТВ-то на одредени канали, треба да ги знаете овие основни типови на приемници:

 1. ДВБ-Т Оваа опција се однесува на копнени стандарди за дигитално емитување, кои можат да пренесат сигнал со висок квалитет, но не прима повеќе од 10 канали.
 2. DVB-T2. Подобар модел што „фаќа“ 32 канали. Видеото е со одличен квалитет, а самиот уред има стабилна врска со повторувачот.
 3. DVB-C. Стандард кој ви овозможува да гледате кабловска телевизија во дигитален формат и со добар квалитет.
 4. DVB-S и DVB-S2. Најновите модели се користат за емитување на сателитски канали. За разлика од сите други уреди, тие ви даваат можност да гледате канали со најдобар HD квалитет, што е особено точно ако имате добар ТВ со висока резолуција.

Откако ќе ја поврзете антената со ТВ, треба да започнете автоматско подесување на канали

Откако ќе ја поврзете антената со ТВ, треба да започнете автоматско подесување на канали

Откако ќе ја поврзете антената, за да ги изберете сите достапни канали, мора да овозможите автоматско подесување или да извршите рачно пребарување.

Во трговските центри е претставен голем избор на различни модели на телевизори од различни производители, кои се разликуваат не само во цената, туку и во функционалната содржина. Започнете со вашиот избор со одредување на оптимална дијагонална големина во зависност од областа на просторијата, а потоа можете да започнете да разгледувате други важни карактеристики. Пред да го купите избраниот модел, прво треба да прочитате вистински прегледи, кои понекогаш даваат повеќе информации отколку консултантите за продажба.